zondag 11 januari 2009

Ding 19 Sociale netwerken

Sociale netwerken.
Beginnende met de vriendensites, zoals Hyves, Facebook en Myspace.Ik vind dit iets voor de echte liefhebber, maar niet iets voor mij! Een kijkje op enkele sociale netwerksites geeft je nogal eens het ongemakkelijke,want gluurdige gevoel van: wat gaat mij dit aan, het is soms erg persoonlijk wat je op verschillende sites kunt lezen. Natuurlijk,als je meedoet met bijvoorbeeld een vriendensite als Hyves weet je dat iedereen kan meekijken (anders moet je dit maar afschermen), ik zou het toch niet willen, dat al je spontane reacties of foto's zomaar voor iedereen zichtbaar zijn. Voor mij voegt zo'n vriendensite ook niets toe.
Ik las in een leuk artikel in het AD (16-12-2008) dat van alle Nederlanders ouder dan 13 jaar maandelijks 55% inlogt bij Hyves! Het wereldwijde Facebook telde op dat moment zo'n 9 miljoen gebruikers. Een populair fenomeen dus en het is ook goed en boeiend me daar eens iets meer in te verdiepen. En maakte daarbij ook dankbaar gebruik van de 23dingen-account!

Een van de speciaal op het bibliotheekwerk gerichte sites , zoals bibliotheek20Ning is heel interessant. Je kunt de verschillende discussies volgen (of meedoen voor de durfals!)en hebt hierbij het gevoel dat je er boven op zit.Het brengt de collega's uit ons
bibliotheekwereldje dichterbij dan ooit.
Wat mij wel tegenstaat is het "vriendjesgevoel"van dit soort sites.
Ook zijn er talloze kleinere, gespecialiseerde sites, zoals http://www.thelymelight.com/ voor mensen met de ziekte van Lyme. Kan heel waardevol zijn.
Ik heb een account aangemaakt voor Schoolbank Leuk om oude klasgenoten voorbij te zien komen! Op dit moment beperk ik me nog even tot deze site en niet de betaalsite Schoolbank-plus die meer rechten geeft.

Voor de bibliotheek zie ik nog niet zo gauw een Hyves-site. Hoewel ik weet dat sommige bibliotheken die wel hebben.Ik geloof dat een website en een wiki evenveel mogelijkheden biedt. Alleen: je bent dan niet zichtbaar op Hyves en het dilemma is natuurlijk: daar zitten wel veel van onze gebruikers!

1 opmerking:

Jan te Bokkel zei

Je hebt er een gedegen studie van gemaakt en komt tot een afgewogen oordeel. Voor je zelf en voor de bibliotheek.
Wat veel mensen die van alleen Hyves al gebruik maken, niet waar?!